“Dat is het voordeel van online, zo hoefde ik deze kennissessie niet te missen!” Vanuit het zonnige Frankrijk nam Bianca tijdens haar vakantie deel aan de online kennissessie van het kaartspel LeiderschapInDialoog®. Dat deed zij samen met een aantal collega’s van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Dialoog & Leiderschap

“De titel LeiderschapInDialoog sprak mij meteen aan. Wij willen met onze leiders, onze managers, ècht in dialoog.” Volgens Bianca is dat een essentiële manier om met elkaar te komen tot een talentgerichte en opgavegerichte organisatie.

“Dialoog is heel erg belangrijk! Het klinkt zo makkelijk, als een simpel gesprekje, maar dat is het niet. Een goed constructief dialoog is best lastig.”

Management Development tools

Bianca werkt als Management Development Adviseur vanuit de concernstaf P&O voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bianca heeft de regie over het hele management development proces binnen RVO. Ze adviseert op strategisch niveau en is verantwoordelijk voor de uitvoering.

“Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe inzichten, tools en mogelijkheden die je verder brengen. Ik was nieuwsgierig of het kaartspel LeiderschapInDialoog® ons kan helpen in het ontwikkelen van onze managers en teamleiders.”

“Het kaartspel LeiderschapInDialoog® doet wat het zegt; Management Development door middel van dialoog.”

LeiderschapInDialoog®

Het kaartspel is gebaseerd op het model en gedachtegoed LeiderschapInDialoog®. Tijdens de online kennissessie krijg je hier meer kennis over. De opzet van de kennissessie zit volgens Bianca goed in elkaar. “Je krijgt meer dan voldoende informatie over de theorie achter LeiderschapInDialoog®.”

Aan de hand van de spelinstructie wordt uitgelegd hoe je in de praktijk met het kaartspel aan de slag kunt. “Binnen RVO staat talentontwikkeling hoog op de agenda. Zo hebben wij een ontwikkeltraject voor medewerkers naar een leidinggevende positie. Management Development heeft dus ook individuele aspecten.”

“De kracht van het kaartspel LeiderschapInDialoog® is dat het diverse spelvarianten heeft en er altijd een manier is die voor jouw leiderschapsvraagstuk werkt. ” 

De spelinstructie van het kaartspel LeiderschapInDialoog® bevat ook individuele spelvarianten. In de spelvariant ‘1 maand dagelijks ‘zelftijd’’ ga je een maand lang (1 of 2 keer per dag) d.m.v. de spelkaarten actief aan de slag met jouw leiderschapsontwikkeling.
“Dit is een waardevolle tool voor het individuele onderdeel van MD-trajecten.”

Online Kennissessie

Het doel van de online kennissessie is het ervaren van het kaartspel LeiderschapInDialoog®. Van de 60 spelkaarten, met daarop steeds 2 vragen, worden er een aantal tijdens de kennissessies gespeeld.
“We hebben echt kunnen ‘proeven’. De 5 thema’s en de 4 spelrondes zijn allemaal aan bod gekomen. We hebben echte gesprekken met elkaar gevoerd en er ontstonden mooie dialogen.”

“De vragen op de spelkaarten geven inzicht en brengen je in beweging.” 

“Er zijn zelfs deelnemers die naar aanleiding van de vragen op de kaarten en het dialoog op een ander moment verder in gesprek zijn gegaan. Het lijkt er op dat de online kennissessie naar meer smaakt.”

Wanneer zet je het kaartspel in?

“Voor ons als deelnemers vanuit RVO was het vooral interessant om te kijken hoe wij het kaartspel in kunnen zetten als facilitator van leiderschapsontwikkeling.” Bianca beveelt het kaartspel LeiderschapInDialoog® aan voor organisatieontwikkeling, teamcoaches die ook MT’s begeleiden, managers, leidinggevenden, senior HR adviseurs en MD adviseurs.

Succesvol samenwerkende managementteams

Bianca vertelt dat het voor de afdelingsmanagers van RVO belangrijk is een balans te vinden in de driehoek van; eigen opdracht, de afdeling en RVO. Dit maakt het zijn van manager complex. Hoe pak je hierin regie?
“Het kaartspel helpt in het verkrijgen van inzicht, hoe je als leider eigenaarschap pakt en hoe je regie kunt heb als leider in deze complexe balans. De meeste tools die ik ken gaan over teams in het algemeen en niet specifiek over de samenwerking binnen een groep managers.” De samenwerking tussen deze managers is, zo zegt Bianca, essentieel om als organisatie succesvol te zijn.

LeiderschapInDialoog® draagt bij aan het optimaliseren van en succesvol laten zijn van de samenwerking tussen managers en leiders onderling.

“Dat je het kaartspel in kan zetten tussen leiders, managers onderling is uniek aan het kaartspel LeiderschapInDialoog®.”

Coachend & Dienend Leiderschap

Bianca hoopt dat het kaartspel LeiderschapInDialoog helpt bij het ontwikkelen en het zijn van een coachende en diende leider, door de dialoog die de managers vanuit het kaartspel met elkaar aangaan.

In de smaak

De online kennissessie smaakte goed. Als management development trajecten het menu zijn, dan is LeiderschapInDialoog® en goed gerecht.
Bianca zegt nieuwsgierig te zijn hoe het kaartspel LeiderschapInDialoog® de managers van RVO kan helpen in het MD-traject voor het zijn van succesvolle coachende en dienende leiders. “Ik denk dat het kaartspel LeiderschapInDialoog® bij kan dragen aan het inzichtelijk, bespreekbaar en toepasbaar maken, dat je als manager ook verantwoordelijk bent voor het grotere geheel.”

Wil jij ook kennis maken met het kaartspel LeiderschapInDialoog®? Vraag dan een online kennissessie aan via de contactpagina.

Dorianne Oerlemans is eigenaar van TeamInDialoog en werkzaam als (team)coach, leiderschapstrainer en organisatieadviseur. Ze is de bedenker en maker van LeiderschapInDialoog®.
Als veranderaar, vernieuwer en verbinder, werkt zij met flair, creativiteit en daadkracht. Haar stijl is transparant en doortastend.
Haar missie is; “Leiders en teams laten groeien en floreren in (persoonlijk) leiderschapsgedrag en succesvolle teamsamenwerking.”. Zij gelooft dat een leven lang leren daarvoor een belangrijke basis is.